3 tips bij bandschuurmachine gebruik

schuurbandmachine

Een schuurbandmachine gebruiken? Dan kunnen een paar tips vast goed van pas komen. Echter maakt een volle gereedschapskist je nog geen klusser. Ervaring zal je door de jaren heen langzaam opdoen. Toch kun je het leerproces wel versnellen als je bijvoorbeeld precies weet hoe een bandschuurmachine in elkaar zit. Het verkeerd gebruiken van gereedschap kan namelijk gevolgen met zich meebrengen, welke ook voorkomen hadden kunnen worden. Denk hierbij niet alleen aan beschadigingen aan het te schuren werkstuk, maar ook letsel bij jezelf. Daarom 3 tips die je kunnen helpen om een bandschuurmachine op een goede manier te gebruiken.

Bandschuurmachine als tafelschuurmachine

Het leuke aan bandschuurmachines is dat je deze kunt omtoveren tot een tafelschuurmachine. Jammer genoegd ondersteund niet elk merk deze optie bij bandschuurmachines. Belangrijk is wel dat de bandschuurmachine bezit over een gladde en vlakke bovenkant, zodat die stabiel op de kop is te plaatsen. Neem bijvoorbeeld de Bosch bandschuurmachine die hier speciaal voor is ontwikkeld. Met behulp van de meegeleverde klemmen kun dit schuurapparaat namelijk eenvoudig bevestigen aan een werktafel. Het schuren van hout kan nu gemakkelijk met twee handen. Vind je het toch niet helemaal veilig? Plaats dan een noodstop (knop) tussen het snoer en de voeding (netspanning). Handig om snel de toevoer aan energie af te sluiten.

Voetplaat

Een bandschuurmachine staat bekend om zijn grove en snelle afwerking. Dit heeft wel een nadeel, want door deze snelle afname zal de machine zich vaak ongelijkmatig in het hout graven. De gevolgen hiervan zijn vaak weer moeilijk op te lossen. Het enigste wat je kunt doen is om de rest ook verder af te nemen. Zo’n grapje kun je één keer uithalen, maar als dit vaker gebeurd houd je geen plank meer over. Nee, een voetplaat kun je daarom monteren om de band. Deze zorgt ervoor dat de bandschuurmachine zich niet in het hout kan vreten. Deze voetplaat ondersteund namelijk de machine. Wil de bandschuurmachine zich toch ingraven dan houdt de voetplaat dit gewoon tegen.

Toerenregeling

Bij sommige bandschuurmachines is het mogelijk om de toerenregeling in te stellen. Handig om de snelheid van de schuurband te bepalen. Wil je wat meer controle over je schuurmachine? Dan kan een laag toerental de oplossing zijn. Wil je snel en grof afnemen dan is een hoog toerental de oplossing.  Het is maar net wat jezelf wilt. Sommige schuurmachines hebben ook een traploos toerental. Dus als je de knop zachtjes indrukt zal de schuurband langzaam opstarten. Ongecontroleerd schuren en het wegschieten van de machine wordt hiermee voorkomen.